Foto van tunesische kikkererwten stoofpot (Lablabi) met geroosterd brood en gehakte koriander

Lablabi - Tunesische kikkererwten stoofpot

Ontbijt | Lunch | Soep
Dit Tunesische gerecht met kikkererwten en harissa wordt daar als ontbijt gegeten. Een lekker spicy begin van de dag. Op andere momenten ook erg lekker
voorbereiden

5min

koken

35min

totaal

40min

Lablabi is een Tunesisch gerecht met kikkererwten dat een beetje tussen een soep en een stoofpot in zit. Dit pittig-kruidige gerecht wordt normaalgesproken als ontbijt gegeten, maar ik kan me voorstellen dat dat niet voor iedereen is weggelegd. Gelukkig is het ook op andere momenten heel lekker. Vergeleken met het ontbijt dat hier gangbaar is, zal het wel even wennen zijn, maar ik kan me tegelijkertijd ook voorstellen dat dit perfect is na een zware avond.

Bijna alle recepten voor Lablabi gebruiken gedroogde kikkererwten die een nacht zijn geweekt. Het kookvocht geeft een kenmerkende smaak aan het gerecht en zorgt er ook voor dat het wat meer bindt. Dit recept gebruikt als shortcut kikkererwten uit blik. In tegenstelling tot veel andere gerechten laat je ze niet uitlekken, maar gebruik je het vocht (aquafaba) om de erwten in te koken. Niet traditioneel, wel makkelijk voor als je bent vergeten de kikkererwten te weken.

Tips

  • Wil je wel gedroogde kikkererwten gebruiken? Zet die dan 12 uur van tevoren in de week met wat baking soda of zout. Giet ze de volgende dag af, doe ze in de pan en kook ze in een klein laagje water in 45-60 minuten gaar
  • Er zijn verschillende soorten harissa die nogal kunnen wisselen in scherpte. Ik gebruikte rozenharissa, wat vrij mild is en waar je wat minder snel teveel van gebruikt. Gewone harissa kan vrij scherp zijn, dus proef goed of het niet overheerst
  • Maak de soep extra vullend door er een paar lepels gekookte bruine rijst aan toe te voegen
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 2 personen

  • 1 blik
    kikkererwten inclusief vocht
  • 4 sneeën
    brood geroosterd bijvoorbeeld zuurdesem
  • 1 el
    olie
  • 1
    kleine ui gesnipperd
  • 1 teentje
    knoflook fijngehakt
  • zout
  • 0.5 tl
    gemalen komijnzaad
  • 0.5 tl
    gemalen korianderzaad
  • 0.5 tl
    paprikapoeder
  • 0.5 el
    harissa afhankelijk van het type. Eventueel meer naar smaak
  • 1 el
    citroensap

Bereiding

stap 1

Doe de kikkererwten in de pan en voeg water toe zodat ze net onder staan. Breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes pruttelen

stap 2

Verhit de olie in een een pan en fruit hierin de ui ongeveer 5 minuten tot glazig. Voeg de knoflook toe, de kruiden en een snuf zout toe en bak nog een minuutje mee

stap 3

Roer als de kikkererwten klaar zijn het ui-knoflook-kruidenmengsel erdoorheen. Voeg ook de harissa en citroen toe en breng verder op smaak met zout en extra olijfolie

stap 4

Serveer de lablabi met het geroosterde brood en eventueel nog wat extra harissa en citroen