Deze pagina bevat affiliate links. Als je via een van deze links iets bestelt ontvang ik daar mogelijk een vergoeding voor. Dit houdt Plantproef in de lucht. Het kost jou niets extra.

Comfort food is eten om blij van te worden. Soms wil je jezelf gewoon even lekker verwennen en verlang je naar iets lekkers. Dat is waar comfort food om de hoek komt kijken. Vaak is comfort food niet de meest gezonde keuze, maar wel erg lekker. Wat voor iemand comfort food is verschilt per persoon. Niet voor iedereen geldt dat ze zoetigheid zoals desserts als comfort food beschouwen. Vaak is het eten uit je jeugd of iets anders waar je goede herinneringen aan hebt. Ik ben bijvoorbeeld niet zo'n zoetekauw, maar houd erg van stoofpotten, Aziatisch eten en pasta. Dat zie je ook wel terug in de recepten op Plantproef.

De reden om zin te krijgen in comfort food verschilt trouwens tussen mannen en vrouwen. Dubé et al. ↗️ tonen aan dat mannen juist zin krijgen in comfort food bij positieve emoties, terwijl vrouwen dat bij vrouwen precies andersom is. Zij krijgen juist zin in comfort food bij negatieve emoties. Of, om de "Internationally Acclaimed Stress Expert" Loretta LaRoche te quoten:

Stressed spelled backwards is Desserts

Nu bestaat er wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat dit effect een mythe is ↗️, dat je trek kunt hebben in comfort food staat wel vast.

Comfort food wordt vaak geassocieerd met ongezond eten, en dat is zeker niet helemaal onterecht. Het grote voordeel van vegan comfort food is dat het vaak gezonder is dan de niet-vegetarische tegenhanger. Zo kun je het zonder schuldgevoel eten. Neem bijvoorbeeld dit recept voor vegan mac&cheese, waar de kaassaus wordt gemaakt op basis van aardappel en wortel.

Comfort food recepten

Welke gerechten voor iemand comfort food verschilt van persoon tot persoon. Zo kan voor de één een lekkere stoofschotel het ultieme comfort food zijn, terwijl iemand anders weer kan verlangen naar iets zoets, zoals een heerlijk dessert. Ik val overduidelijk in de eerste categorie, en de meeste recepten zijn dan ook hartig. De recepten zijn onderverdeeld in de volgende categorieën: Mexicaans, pasta, stoofschotels, soep en zoet. Wil je graag nog meer vegan comfort food recepten? Bekijk dan eens het boek Vegan Comfort van Milou van der Will ↗️.

Mexicaanse gerechten

Toegegeven: een van de belangrijkste redenen waarom Mexicaanse gerechten voor mij onder comfort food kunnen vallen is omdat je er chips bij kunt eten. Maar ik kan ook erg blij worden van taco's en burrito's. Zo is de Linzen nacho bowl echt iets waar ik naar uit kan kijken als ik zin heb om lekker te snacken. Loaded nachos met een snelle bolognese en lekkere toppings. Maar op een regenachtige dag kan ik ook zeker uitkijken naar een heerlijke Chili sin Carne.

Pasta

Wat voor iemand comfort food is heeft vaak te maken met het eten dat ze vroeger aten. Voor mij was toen we voor de eerste keer spaghetti bolognese (uit een pakje van Honig) aten een openbaring. Ik vond het geweldig! Inmiddels is het pakje wel vervangen door een zelfgemaakte variant, waar ook geen gehakt meer in gaat, maar bepaalde pastagerechten zijn voor mij wel echt comfort food. Een recept voor vegan bolognesesaus ontbreekt helaas nog op Plantproef, maar de Pasta Puttanesca is ook een aanrader. Een lekker snel gerecht om mee weg te kruipen op de bank. En, zoals al eerder aangehaald, de vegan Mac&Cheese is ook zeker iets om te proberen.

Stoofschotels

Zeker in de herfst en winter is het heerlijk om je op te warmen aan een stoofschotel. Het bekendst zijn natuurlijk stoofpotten met vlees, maar gelukkig zijn er ook heerlijke plantaardige alternatieven voor te bedenken. Het voordeel van een stoofschotel ten opzichte van nachos is dat het wel een stuk gezonder is en je het zonder schuldgevoel kunt eten.

De stoofschotel met tofu en paddenstoelen heeft wat meer weg van een klassiekere stoofschotel. Erg lekker, zonder al te uitgesproken smaken. Wil je een keer iets anders? Probeer dan de Sloveense Jota. Met zuurkool lijkt het waarschijnlijk helemaal niet op hoe je een stoofschotel in je hoofd hebt, maar het is voor mij wel echt comfort food waar je van binnen warm van wordt. Het is veel rijker van smaak dan een klassieke stoofschotel. Je moet alleen wel van zuurkool houden.

Soep

Net als een stoofschotel kan ook soep heerlijk zijn om je aan op te warmen. Van een kom groentesoep tot noedelsoep, voor mij kan het allemaal als comfort food. Soep is ook het ultieme comfort food voor als je ziek bent.

Neem bijvoorbeeld deze noedelsoep van Foodlove ↗️. Met gember, kurkuma en miso heeft die veel gezondheidsvoordelen, waardoor je zo weer op de been bent.

Bronnen

  • Wansink, B., Cheney, M. M., & Chan, N. (2003). Exploring comfort food preferences across age and gender. Physiology & behavior79(4-5), 739-747.
  • Wagner, H. S., Ahlstrom, B., Redden, J. P., Vickers, Z., & Mann, T. (2014). The myth of comfort food. Health Psychology33(12), 1552.