Foto van Bigos, een Poolse stoofschotel met zuurkool

Poolse zuurkool­schotel (Bigos)

Hoofdgerecht
Bigos is een heerlijke Poolse zuurkoolschotel, perfect voor de herfst en winter. Lekker, gezond en voedzaam.
voorbereiden

10min

koken

50min

totaal

60min

Bigos is een Poolse stoofschotel met zuurkool, en lijkt daardoor wel een beetje op de Sloveense Jota. Hoewel in beide gerechten zuurkool duidelijk de hoofdrol speelt, smaken ze toch heel anders. De Poolse Bigos is kruidiger en heeft door de pruimen een klein zoetje. Net als Jota is Bigos traditioneel met vlees. Deze plantaardige variant bevat aardappel en champignons ter vervanging.

In mijn zoektocht naar een plantaardig recept voor Bigos ben ik heel veel verschillende varianten tegengekomen. Om zo dicht mogelijk bij het gerecht te blijven heb ik ook traditionele recepten bekeken, maar ook die verschilden allemaal. Wel of geen aardappels, gedroogde paddenstoelen, verse of gedroogde pruimen of helemaal geen pruimen. Dit recept gebruikt de ingrediënten die ik in de meerderheid van de recepten terugvond. Om extra vulling te geven heb ik er wel voor gekozen om aardappel toe te voegen, ook al kwam ik die niet in heel veel recepten tegen. Doordat er zoveel verschillende recepten zijn heb je dus erg veel ruimte om ingrediënten toe te voegen of juist weg te laten. De champignons zou je bijvoorbeeld prima kunnen vervangen met wat (gerookte) tofu. Of laat de aardappel weg.

Qua bereidingswijze is er wel één ding aangepast. In de meeste recepten voeg je namelijk de zuurkool samen met het zuurkoolvocht toe. Voor de versie zonder vlees resulteerde dat echter in een wel erg zure Bigos. Langer laten pruttelen verhelpt dit wel iets, maar zonder het zuurkoolvocht vind ik het iets meer in balans.

In Polen wordt Bigos het liefst pas de volgende dag, of zelfs nog een dag later gegeten. Het wordt dan nog lekkerder. Het is ook geschikt om in te vriezen.

Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 6 personen

  • 6 g
    gedroogde paddenstoelen bij voorkeur eekhoorntjesbrood, maar andere mag ook. Optioneel.
  • 2 el
    plantaardige olie
  • 1
    ui gesnipperd
  • 1
    winterpeen in blokjes
  • 2 teentjes
    knoflook fijngehakt
  • 150 g
    kastanjechampignons schoongemaakt en in kwarten
  • 100 ml
    rode wijn
  • 300 g
    kool in dunne reepjes
  • 200 g
    aardappelen geschild en in hapklare blokjes ongeveer 2
  • 10
    pruimen in dunne plakjes
  • 2 el
    tomatenpuree
  • 1 tl
    gemalen komijnzaad
  • 1 tl
    majoraan of oregano
  • 1 el
    gerookt paprikapoeder
  • 1
    laurierblad
  • 6 korrels
    piment
  • 6
    zwarte peperkorrels
  • 0.5 tl
    zout
  • 1 pak
    zuurkool vocht afgegoten van 500 gram

Bereiding

stap 1

Overgiet de gedroogde paddenstoelen met kokend water en zet opzij

stap 2

Verhit de olie in een grote braad- of hapjespan waar je een deksel voor hebt. Voeg de ui, wortel en knoflook toe en bak een paar minuten tot de ui begint te bruinen. Voeg de champignons toe en bak ze mee tot ze hun vocht beginnen te verliezen

stap 3

Voeg de rode wijn toe en laat het reduceren tot er ongeveer de helft van over is. Zeef de gedroogde paddenstoelen om eventuele vuiligheid te verwijderen, maar vang het vocht op. Voeg ze samen met het vocht toe aan de pan

stap 4

Doe alle overige ingrediënten behalve de zuurkool(!) in de pan en roer alles goed door. Voeg genoeg water toe zodat alles net aan onder staat en breng het aan de kook. Zet het vuur laag en laat het ongeveer 15 minuten koken tot de aardappel gaar is

stap 5

Doe ten slotte de zuurkool bij de rest van de ingrediënten in de pan. Meng alles opnieuw goed door en laat het nog 20 tot 25 minuten pruttelen. Breng op smaak met peper en zout