Foto van een bord met in de oven gebakken kastanjechampignons met kastanjes, sjalotten en za'atar

Kastanjes met sjalotten, champignons en za'atar

Bijgerecht | Ontbijt | Lunch
Dit is een gerechtje waarbij weinig inspanning veel resultaat oplevert. Door de kastanjes is het toch wat specialer en een heerlijk bijgerecht voor kerst
voorbereiden

5min

koken

30min

totaal

35min

Dit is een heerlijk bijgerecht voor de feestdagen die je prima kunt bereiden terwijl je op andere gerechten wacht. Het is heel weinig werk en heeft ook niet zoveel tijd in de oven nodig. Dit recept is gebaseerd op een recept voor paddenstoelen met kastanjes en za'atar uit Ottolenghi's SIMPEL. Dit is een gerecht dat de titel van het boek eer aan doet; het voldoet aan alle kenmerken (Snel, minder dan 10 Ingrediënten, Maak van tevoren, Provisiekast, Eenvoudig én Lui). Toch is Ottolenghi er in geslaagd een erg smaakvol gerecht te creëren dat goed geserveerd kan worden bij de kerstmaaltijd. Wat Ottolenghi betreft past dit ook erg goed bij scrambled eggs, dus wie weet gaat het ook goed samen met scrambled tofu.

In dit recept zijn met name de verhoudingen aangepast. Enerzijds is het aangepast aan de hoeveelheden die in de winkel verkocht worden, zodat je dan minder van een product overhoud en anderzijds omdat ik kastanjes erg lekker vind en er van mij best wat meer in mochten zitten. Ook heb ik de salie vervangen door tijm en dragon weggelaten, zodat ook de boodschappen makkelijk blijven. Voel je vrij om de tijm te vervangen door salie en dragon toe te voegen nadat het gerecht uit de oven komt.

  • Snijd niet teveel van het onderkantje af als je de sjalotten halveert. Het is de bedoeling dat de lagen aan elkaar vast blijven zitten
  • Je kunt dit gerecht van tevoren voorbereiden. Bereid het gerecht tot je zout en peper toe moet voegen en spreid het uit over de bakplaat. Ga een half uur voordat je het wilt opdienen verder met het gerecht

Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 400 g
    voorgekookte kastanjes gehalveerd
  • 200 g
    kleine sjalotjes Geschild. Grotere sjalotten gehalveerd
  • 2 el
    olijfolie
  • 500 g
    grote kastanjechampignons schoongemaakt en in kwarten of zessen of portobello
  • 1 teentje
    knoflook uitgeperst
  • 1 tl
    verse tijm alleen de blaadjes
  • peper en zout
  • 1 el
    za'atar
  • 2 tl
    citroensap

Wijnsuggeste

Bereiding

stap 1

Verwarm de oven op 230°C en bekleed een bakplaat met bakpapier

stap 2

Doe de kastanjes en sjalotten in een grote kom en meng het goed met de olijfolie. Voeg de champignons, knoflook en tijm toe en roer alles door elkaar

stap 3

Breng op smaak met zout en lekker veel zwarte peper. Verdeel het over de bakplaat en bak het 25 minuten totdat de sjalotten zacht zijn

stap 4

Laat het 5 minuten afkoelen voordat je het overbreng naar een serveerschaal. Verdeel het citroensap en de za'atar erover en serveer direct

handige producten voor dit recept
Productfoto van SIMPEL van Ottolenghi

SIMPEL - Ottolenghi