Foto van een pan met balkan ratatouille

Balkan ratatouille

Hoofdgerecht
Een lekkere plantaardige zomerse stoofpot. Erg makkelijk te maken, al is er wel wat geduld voor nodig. Lekker om stokbrood in te dopen.
voorbereiden

10min

koken

1u

totaal

1u10min

Ratatouille is een heerlijke zomerse stoofpot boordevol seizoensgroenten. Het is ook nog eens erg makkelijk om te maken. Zodra alles in de pan zit hoef je alleen nog maar af en toe te roeren en te wachten terwijl de smaken zich ontwikkelen.

Dit recept is een variant op de Franse klassieker, gebaseerd op de balkan ratatouille ↗️ van Balkan Lunchbox. Deze variant gaat niet goed samen met pasta - het blijft er niet aan kleven - maar is erg lekker in combinatie met rijst, polenta of brood. Het is prima van tevoren te maken. In de koelkast blijft het een paar dagen goed, in de vriezer ongeveer een maand.

Voor dit recept heb je een pan met deksel nodig.

Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 2 el
    olijfolie
  • 1
    ui gesnipperd
  • 1
    wortel in kwart plakken van max een halve centimeter
  • 1 teentje
    knoflook gesnipperd of geperst
  • 0.5 el
    paprikapoeder
  • 1
    laurierblad
  • 3
    tomaten grof gehakt
  • 500 ml
    water
  • 1
    gele paprika in blokjes
  • 1
    rode paprika in blokjes
  • 1
    aubergine in blokjes
  • 1
    courgette in blokjes
  • peper en zout naar smaak
  • verse basilicum

Bereiding

stap 1

Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur

stap 2

Bak hierin de ui en de wortel tot de ui glazig is. De ui hoeft niet bruin te worden

stap 3

Voeg de knoflook, het paprikapoeder, laurierblad en de tomaten toe en bak dit ongeveer 5 minuten. Roer het water erdoorheen, breng aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten pruttelen

stap 4

Voeg de rest van de groenten en het peper en zout toe en roer goed. Draai het vuur tot laag en laat het met een deksel op de pan ongeveer 45 minuten pruttelen. Roer af en toe. Voeg wat extra water toe als het te droog wordt

stap 5

Verwijder het laurierblaadje en breng verder op smaak met peper en zout. Serveer met verse basilicum

handige producten voor dit recept
Productfoto van een gietijzeren braadpan van Le Creuset

Gietijzeren braadpan

lees meer over