Gegrilde bbq salade van de bbq - grove muhammara

Barbecue paprika-salade (grove muhammara)

Bijgerecht | Salade
Met dit recept maak je een soort grove muhammara die je als salade eet. Heerlijk met gegrilde puntparika's van de barbecue.
voorbereiden

5min

koken

20min

totaal

25min

Gegrilde paprika's zijn al lekkerder, maar eigenlijk vind ik gegrilde paprika's van de barbecue nóg lekkerder. Die rooksmaak voegt echt wat toe aan het gerecht. In dit recept worden zoete paprika's zwartgeblakerd op de barbecue, en daarna gecombineerd met walnoten en balsamico. Daarmee heeft het wat weg van een grove muhammara, een dip die oorsponkelijk uit Aleppo komt, maar inmiddels in de hele Arabische keuken te vinden is. En ook steeds vaker in de Nederlandse keuken.

Met gegrilde paprika's kun je alle kanten op. Zo staat er in De Groene Barbecue van Rukmini Iyer ↗️ een heerlijk recept voor gegrilde paprika's van de barbecue. Zij combineert het met venkelzaadjes, maar ik wilde het graag combineren met het recept voor muhammara in SIMPEL van Ottolenghi ↗️. In plaats van het tot een dip te vermalen - wat overigens ook heel lekker is - serveer je het in dit geval als een salade.

Tips

  • Je kunt de paprika's ook in de airfryer grillen. Bekijk daarvoor dit recept. Let er wel op dat puntpaprika's wat sneller gaar zijn dan gewone. Om toch het rooksmaakje te krijgen kun je een beetje gerookt paprikapoeder toevoegen
  • In plaats van puntpaprika's kun je ook gewone paprika's gebruiken, maar het duurt wel wat langer voordat die klaar zijn. Gaar ze eventueel in de oven of airfryer
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.
Deze pagina bevat affiliate links. Als je via een van deze links iets bestelt ontvang ik daar mogelijk een vergoeding voor. Dit houdt Plantproef in de lucht. Het kost jou niets extra.

Ingrediënten

voor 4 personen

voor de dressing

  • 30 g
    walnoten grof gehakt
  • 2 el
    olijfolie
  • 1 el
    balsamicoazijn
  • 1 tl
    verse tijm zonder takjes
  • bosje
    verse basilicum grof gehakt
  • 0.5 teentje
    knoflook geperst of fijngehakt
  • zeezout naar smaak
  • chilivlokken naar smaak

Bereiding

stap 1

Gril de paprika's op een hete barbecue in ongeveer 20 minuten rondom. De paprika's zijn goed als ze zacht zijn en het velletje zwarte grillstrepen heeft

stap 2

Maak ondertussen de dressing van walnoten en balsamico. Meng alles in de kom waarin je de paprika's wilt serveren door elkaar

stap 3

Haal de paprika's van de barbecue en laat ze iets afkoelen. Snijd ze in de lengte doormidden, en schraap met een lepel de zaadjes eruit. Snijd in grove repen

stap 4

Meng de paprika's door de dressing. Breng op smaak met zout en chilivlokken en serveer

handige producten voor dit recept
Productfoto van SIMPEL van Ottolenghi

SIMPEL - Ottolenghi

Productfoto van De Groene Barbecue van Rukmini Iyer

De Groene Barbecue - Rukmini Iyer