
Groentestoofpot met kokos en gember
10min
25min
35min
Als het koud is krijg je altijd zin in lekker verwarmende gerechten. Veel van die gerechten zijn alleen ook best zwaar op de maag, waar je dan weer niet altijd zin in hebt. Dit gerecht is perfect voor die momenten.
Dit recept combineert Nederlandse groenten met oosterse smaken. Het is een lekker licht gerecht dat door een klein beetje kokosmelk toch romig en verwarmend is. Perfect voor een doordeweekse avond of als lunch.
Het recept is geïnspireerd op een recept van Isa Chandra Moskowitz ↗️, bekend van onder andere Veganomicon ↗️ en I Can Cook Vegan ↗️. Haar boeken zijn altijd een aanrader, want alles wat erin staat is lekker. In plaats van koolraap gebruik ik pastinaak. Die keuze was vooral gebaseerd op de verkrijgbaarheid; ik kon niet zo snel een koolraap vinden. Maak het dus gerust met een andere koolraap, of een andere knolgroente.
Serveer met een kom jasmijnrijst.
Tips
- Vervang groenten voor andere - pastinaak knol- of koolraap
- Gebruik chilivlokken in plaats van verse rode peper. Laat het niet helemaal weg, want het gerecht kan wel een beetje pit gebruiken
- Geschikt om opnieuw op te warmen, maar niet om in te vriezen.
- Snijd de spruitjes in tweeën of in vieren, afhankelijk van de grootte
Ingrediënten
voor 4 personen
- 1 elolie
- 1ui gesnipperd
- 300 gspruitjes schoongemaakt en gehalveerd
- 1spaanse peper in dunne plakjes afhankelijk van de scherpte
- 1 teentjeknoflook uitgeperst
- 2 cmgember geraspt of fijngehakt
- 3pastinaak schoongemaakt en in blokjes
- 1wortel in dunne plakjes
- 600 mlgroentebouillon ongeveer
- 1 blikkikkererwten afgespoeld en uitgelekt
- 0.5limoen rasp van de schil en sap
- 100 mlkokosmelk meer voor een romiger resultaat
- zout naar smaak
- verse koriander optioneel
Bereiding
Verhit olie in een ruime braad- of hapjespan op middelhoog vuur. Fruit hierin de ui samen met een goede snuf zout tot de ui bruin begint te worden
Verplaats de ui met een spatel naar de zijkant van de pan en leg de spruitjes in het midden van de pan. Zorg dat zoveel mogelijk spruitjes de bodem raken. Bak ze ongeveer 5 minuten tot ze bruin worden
Voeg de peper, knoflook en gember toe en bak dit al roerend een minuut mee. Voeg de pastinaak, wortel en bouillon toe en roer door elkaar. Doe het deksel aan de pan en breng aan de kook
Voeg de kikkererwten en limoenrasp toe, draai het vuur laag en laat het ongeveer 5 tot 10 minuten zachtjes pruttelen tot de pastinaak gaar is
Maak het gerecht af door het limoensap en de kokosmelk toe te voegen. Breng op smaak met zout en verwarm het nog even door. Garneer met verse koriander