
Komkommersalade met tahin à la Ottolenghi
20min
5min
25min
Komkommersalade is altijd lekker verfrissend, maar als de komkommer 's zomers in het seizoen is natuurlijk extra lekker. Dit recept, gebaseerd op een recept uit Flavour van Ottolenghi, geeft de komkommer een Aziatisch tintje en past perfect bij andere Chinese en Koreaanse gerechten.
Dit recept laat zien hoe je met vrij weinig ingrediënten een heel bijzonder gerechtje op tafel kunt zetten. De combinatie van het zuurtje van de gemarineerde komkommer is heerlijk bij de romigheid van de tahin.
Tips
- Heb je haast? Hoewel het wel het lekkerst is om de komkommer wat langer te laten marineren, heeft hij na 10 minuten ook al best veel smaak
- Je kunt dit gerechtje van tevoren bereiden. Maak dan de eerste drie stappen, en bewaar de komkommer en tahindressing in afzonderlijke bakjes. Ga vlak voor het serveren verder met stap 4
Ingrediënten
voor 4 personen
voor de komkommer
- 2komkommer met schil in kwart maantjes van ongeveer 2 cm
- 1 teentjeknoflook geperst
- 2 tlrijstazijn
- 2 ellimoensap of citroensap
- 2 tlzeezoutvlokken
- 2 elolie
- 2lente-ui in ringetjes
- (zwart) sesamzaad
voor de dressing
- 4 eltahin
- 2 elsojasaus
- 1 elrijstazijn
- 1 elmirin of agavesiroop
Bereiding
Meng de komkommer met de knoflook, azijn, het limoensap en de zeezoutvlokken in een kom. Verhit de olie in een pannetje en schenk het over de komkommer. Laat minimaal 10 minuten tot 2 uur marineren
Maak ondertussen de tahindressing. Doe de tahin in een schaaltje en meng daar 1 eetlepel water door heen. De tahin zal eerst beetje schiften, maar al snel een dikke massa vormen. Roer ook de sojasaus erdoorheen. Meng ten slotte de rijstazijn en mirin door de dressing. Voeg eventueel nog een klein beetje water toe om het de gewenste dikte te geven
Giet de komkommer af in een vergiet en laat het goed uitlekken. Het vocht heb je niet meer nodig
Spreid de dressing uit op een bord. Leg de komkommers er opgestapeld bovenop. Garneer met lente-ui en sesamzaad. Dien meteen op