
Shoarma van oesterzwammen – Plantaardig recept
5min
10min
15min
Plantaardige shoarma met oesterzwammen: snel, gezond en vol smaak
Op zoek naar een plantaardig alternatief voor shoarma dat ook nog eens snel op tafel staat? Deze oesterzwam-shoarma is sappig, kruidig en perfect voor in een pitabroodje of wrap. Oesterzwammen hebben van nature een stevige bite en nemen smaken goed op – ideaal als vleesvervanger.
Shoarmakruiden zijn zo lekker dat ze geschikt zijn om veel meer op smaak te brengen dan vlees. Eerder gebruikte ik het al in een salade met kikkererwten, maar ook met oesterzwammen werkt het erg goed. Zeker als je die wat langer bakt krijgen die een textuur die in ieder geval mij wel aan vlees doet denken. De paprika en rode ui zorgen voor wat extra vulling en smaak. Dat laatste is trouwens ook een tip als je kant-en-klare vegan shoarma gebruikt: met wat paprika en rode ui heb je niet alleen wat extra vulling, je krijgt ook nog eens wat extra groenten binnen. Win-win.
Het grote voordeel van shoarma op basis van oesterzwammen is natuurlijk dat het een stuk minder zout en vet is dan een vleesvervanger uit de winkel. En toch ben je lekker aan het snacken. Serveer met salade en pitabrood of een wrap. Deze shoarma is erg lekker met deze salade van komkommer en cherrytomaten.
Tips
- Serveer met knoflooksaus op basis van plantaardige yoghurt en frisse komkommer.
- Je kunt het gerecht van tevoren maken, het blijft een paar dagen goed in de koelkast. Bak het voordat je het wilt even nog even op
- Het kruidenmengsel in dit recept is heerlijk simpel. Je kunt het heel makkelijk wat extra's geven, door bijvoorbeeld wat kaneel en/of koriander toe te voegen
- Je kunt ook andere paddenstoelen gebruiken, al vind ik de textuur van oesterzwammen hiervoor wel heel erg lekker
Ingrediënten
voor 2 personen
voor de shoarma-kruiden
- 1 tlgemalen komijnzaad
- 0.5 tlknoflookpoeder
- 0.5 tlpaprikapoeder
- 0.25 tlkurkuma
- 0.25 tlcayennepeper
- 0.25 tlzout
voor de oesterzwammen
- 1 elolie
- 150 goesterzwammen in reepjes gescheurd
- 1rode paprika in kleine blokjes
- 1kleine rode ui gehalveerd en in ringetjes gesneden
Bereiding
Doe alle kruiden in een kommetje en meng door elkaar
Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de oesterzwammen, paprika en rode ui toe, samen met een snuf zout. Bak een paar minuten door
Roer de kruiden door de groenten en bak nog een paar minuten mee