Foto van een kommetje met Sichuan tofusoep met ingelegde mosterkoolbladeren

Sichuan tofusoep met gepekelde mosterdkool

Bijgerecht | Soep
Deze soep wordt in Sichuan niet voor, maar juist tijdens of na de maaltijd gegeten. Een perfecte tegenhanger bij uitgesproken Sichuanese gerechten
voorbereiden

5min

koken

5min

totaal

10min

Terwijl we in Nederland gewend zijn om soep juist voor de maaltijd te eten, speelt soep in China een heel andere rol. Daar wordt soep als bijgerecht geserveerd. In Sichuan eten ze het vaak als afsluitend gerecht. De typische gerechten uit de regio zijn onmiskenbaar pittig en vol van smaak, die nog een tijdje in je mond blijft ronddansen nadat je bent uitgegeten. Soep wordt gebruikt om de smaak weer wat te neutraliseren. Daarom zijn de Sichuanese soepen ook vaak heerlijk simpel. Maar niet minder lekker.

Dit is een voorbeeld van een heerlijk simpel soepje. Het recept is gebaseerd op een recept uit het fantastische - maar absoluut niet vegetarische - boek "The Food of Sichuan" van Fuchia Dunlop ↗️. Het bestaat uit bouillon, tofu en gepekelde mosterdkool. Voor de gepekelde mosterdkool zul je even langs de toko moeten. Ik zou niet iets anders gebruiken, want de mosterdkool geeft enorm veel smaak aan de soep.

Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.
Deze pagina bevat affiliate links. Als je via een van deze links iets bestelt ontvang ik daar mogelijk een vergoeding voor. Dit houdt Plantproef in de lucht. Het kost jou niets extra.

Ingrediënten

voor 4 personen

 • 150 g
  tofu in hapklare blokjes
 • 150 g
  gepekelde mosterdkool uitgelekt en zo nodig in fijnere stukjes gehakt
 • 750 ml
  bouillon
 • peper en zout
 • lente-ui in ringetjes optioneel

Bereiding

stap 1

Leg de blokjes tofu in wat gezouten heet water en zet apart

stap 2

Breng de bouillon aan de kook. Giet na een paar minuten de tofu af en voeg deze samen met de gepekelde mosterdkool toe aan de bouillon. Laat een paar minuten doorkoken, zodat de soep goed de smaak van de mosterdkool kan opnemen

stap 3

Breng op smaak met (witte) peper en zout. Garneer eventueel met wat fijngehakte lente-ui