Koken met seizoensgroenten heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Zo zijn de groenten uit het seizoen vaak lekkerder, zijn ze een stuk betaalbaarder (en vaak in de aanbieding) en kost de teelt een stuk minder energie. Een ander belangrijk voordeel van koken met groenten uit het seizoen is dat het ervoor zorgt dat je gevarieerder eet, met maaltijden die goed passen bij de tijd van het jaar.

In januari zijn de feestdagen weer achter de rug en zijn ook de donkerste dagen voorbij. Januari is ook typisch de maand om weer wat meer balans in je voeding te brengen met wat gezondere gerechten. Hoewel het in januari steeds langer licht blijft zitten we natuurlijk nog wel in de winter. Het is steeds de tijd van het jaar voor gerechten om je lekker bij op te warmen. Denk daarbij aan verwarmende maaltijdsoepen en stoofschotels.

GROENTEN DIE IN JANUARI VAN NEDERLANDSE BODEM VERKRIJGBAAR ZIJN

Ik kook graag met groenten die in Nederland zijn geteeld, en het liefst zo lokaal mogelijk. Dan kook je bijna automatisch met seizoensgroenten.

In januari blijven we bij de wintergroenten. Kool- en knolgroenten blijven goed verkrijgbaar. Daarnaast kun je ook nog een heerlijke salade van veldsla maken. Een aantal groenten raken in wel over hun hoogtepunt heen, zoals de aardpeer en de pompoen. Zolang er nog voorraad is blijft de pompoen van Nederlandse bodem beschikbaar, maar zodra deze op is wordt de pompoen uit andere landen geïmporteerd.

Nederlandse seizoensgroenten januari

Wat te maken?

Foto van vegan Bigos - Poolse zuurkoolstoofpot

In januari zijn de feestdagen natuurlijk achter de rug, maar dat betekent niet dat je niet af en toe iets feestelijks mag eten. Met deze geroosterde knolselderij uit de airfryer heb je een heel gezond alternatief voor friet. Wil je liever een bijgerecht met aardappel? Deze hasselback aardappels zijn veel minder werk dan je van het resultaat zou verwachten.

Knolselderij is een heel veelzijdige groente, en kan ook heerlijk in een gerecht verwerkt worden. In dit recept voor gado gado komt het goed tot zijn recht. De smaak van de knolselderij combineert heel goed met de pindasaus. Samen met de aardappel, boerenkool en gerookte tofu vormt het een complete maaltijd.

Natuurlijk is januari ook nog de tijd van het jaar om te genieten van stoofschotels. De Sloveense Jota en Poolse Bigos zijn beide stoofschotels op basis van zuurkool, maar hebben toch allebei hun eigen smaak. Wil je liever een wat klassieker smakende stoofschotel? Probeer dan eens deze stoofpot met paddenstoelen en tofu.

In januari zijn spruitjes ook nog volop in het seizoen. Geniet er extra van door de spruitjes te combineren met granaatappelpitjes en pistachenoten. Of maak ze eens met een Koreaanse twist met dit recept voor sticky gochujang spruitjes.

Wil je meer weten over spruitjes? Bekijk eens dit artikel.