Vietnamese Noedelsalade met airfyer tofu
20min
15min
35min
De zomer laat zich eindelijk zo af en toe zien, en dat betekent voor veel mensen dat ze toch wat minder zin in hebben in een warme maaltijd. Daarvoor bieden maaltijdsalades uitkomst. Ze zijn vaak lichter dan warme gerechten, maar toch gezond en vullend.
Met dit recept maak je een heerlijke friszure Vietnamese salade op basis van rijstnoedels. De tofu zorgt voor wat extra eiwitten. In dit gerecht houdt ik de groenten eenvoudig, maar naar wens kun je andere ingrediënten toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan paprika, spinazie of edamame-boontjes. De Nuoc Cham is lekker zurig. Perfect voor de zomer!
Tips
- De salade is het lekkerst met dunne rijstnoedels (2mm, of vermicelli-rijstnoedels)
- Heb je toevallig een potje homemade sweet chilisaus in de koelkast staan? Dat is ook erg lekker bij dit gerecht
- Het meeste werk zit in het snijden van de groenten. Dit gaat sneller en makkelijker met een food processor
- Dit gerecht is prima als lunch. De salade blijft het lekkerst als je de rest van de dressing apart bewaart en vlak voor het eten toevoegt
Ingrediënten
voor 2 personen
voor de tofu
- 0.5limoen sap van
- 0.5 teentjeknoflook geperst
- 1 elsojasaus
- 0.5 elahorn- of agavesiroop
- 0.5 elolie
- 200 gtofu in blokjes van ca. 2 cm
voor de dressing (nuoc cham)
- 0.5 teentjeknoflook geperst
- 0.5limoen sap van
- 1 elrijstazijn (of witte azijn)
- 2 elsojasaus
- 1 elahorn- of agavesiroop
- 1rode peper fijngehakt
- 2 elwater
voor de rest
- 180 grijstnoedels ongeveer
- 1wortel in dunne repen
- 0.5komkommer zaadlijsten verwijderd en in dunne repen
- 6 blaadjesbaby romaine sla in hapklare stukjes
- 2lente-ui in ringetjes
- verse koriander
Bereiding
Meng alle ingrediënten voor de tofu behalve de tofu zelf in een kom door elkaar. Voeg de blokjes tofu toe en laat minimaal een half uur marineren. Schep halverwege om
Bak de tofu in de airfryer op 180°C in 15 minuten bruin. Schud halverwege om. Geen airfryer? Je kunt de tofu ook in de oven bakken. Bak ze dan eerst 10 tot 15 minuten, draai ze om en bak nog eens 10 tot 15 minuten
Meng alle ingrediënten voor de Nuoc Cham in een kommetje door elkaar. Zet apart
Kook de rijstnoedels volgens de verpakking gaar. Giet af in een vergiet en spoel na met koud water om het kookproces te stoppen en laat het uitlekken. Meng alvast een klein van de Nuoc Cham door de noedels om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken
De de noedels in een kom, en meng met de wortel, komkommer en baby romaine. Schep de rest van de dressing erdoorheen. Breng eventueel op smaak met wat extra sojasaus of zout, garneer met lente-ui en koriander en serveer