Foto van een pan met vegan nasi

Makkelijkse doordeweekse nasi met tofu

Hoofdgerecht | Lunch
Nasi is een heerlijk gerecht waarbij je rijst lekker veel smaak geeft. Dit vegan recept is perfect om restjes groenten in te verwerken.
voorbereiden

10min

koken

30min

totaal

40min

Nasi is heerlijk om doordeweeks op tafel te zetten. Je kunt natuurlijk een kant-en-klare kruidenmix kopen, maar je kunt het heel makkelijk zelf zonder pakjes en zakjes maken.

Een voordeel van nasi is dat het van zichzelf al heel veel smaak heeft, en prima als plantaardig gerecht op tafel te zetten is. Vergeleken bij een gerecht dat is gebaseerd op aardappelen en groenten, mis je bij nasi veel minder snel een stukje vlees. Om toch wat variatie en eiwitten te bieden, zijn er aan dit gerecht tofublokjes toegevoegd.

Dit is een versimpeld recept en komt waarschijnlijk niet in de buurt van authentiekere recepten, maar dat is niet erg. Lekker is het wel. Heb je toevallig trassi en/of laos in huis? Schroom dan zeker niet om dat toe te voegen.

Tips

  • Nasi is een perfect gerecht om restjes groenten in te verwerken. Lekker met onder andere champignons, doperwten, boontjes of broccoli
  • Nasi is de volgende dag misschien nog wel lekkerder. Je kunt de nasi ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren, maar het is ook geschikt om in te vriezen. Daar blijft het ongeveer 2 maanden goed
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingredi├źnten

voor 4 personen

voor de tofu

  • 250 g
    tofu in blokjes
  • 1 el
    ketjap
  • zout

voor de nasi

  • 300 g
    (volkoren) basmatirijst
  • 2 el
    olie
  • 1
    ui gesnipperd
  • 2
    wortels in blokjes
  • 2 teentjes
    knoflook geperst of fijngehakt
  • 2 cm
    gember geraspt
  • 1
    rode peper in plakjes of 2 voor een wat pittiger resultaat
  • 2 tl
    gemalen komijn
  • 2 tl
    gemalen koriander
  • 1 tl
    kurkuma
  • 2
    paprika's in blokjes bij voorkeur in verschillende kleuren
  • 1
    prei in ringetjes
  • 1 el
    tomatenpuree
  • 2 el
    sojasaus
  • 2 el
    ketjap

toppings (optioneel)

  • atjar tjampoer
  • gebakken uitjes
  • seroendeng
  • sambal

Bereiding

stap 1

Kook de rijst volgens de verpakking gaar en laat afkoelen

stap 2

Meng de tofublokjes met de ketjap en een goede snuf zout en zet apart

stap 3

Verhit de olie in een wok of hapjespan en fruit de ui samen met de wortel en een snuf zout ongeveer 5 minuten tot ze zacht beginnen te worden. Voeg de knoflook, gember en rode peper toe en bak nog een minuutje mee

stap 4

Voeg de komijn, koriander en kurkuma toe en bak het mee tot het begint te geuren. Voeg de paprika en prei toe en laat het nog een paar minuten meebakken. Bak ook de tomatenpuree nog even mee

stap 5

Blus zo nodig af met een klein scheutje water en voeg de tofublokjes toe. Roer beetje bij beetje de rijst erdoorheen, tot alles goed gemengd is. Breng op smaak met de ketjap en sojasaus en een goede snuf peper en zout

handige producten voor dit recept
Productfoto van een gietijzeren braadpan van Le Creuset

Gietijzeren braadpan

Productfoto van een Demeyere wokpan

RVS wokpan