Scramble van kikkererwten op een snee geroosterd brood met sla

Chickpea scramble

Ontbijt
Wil je weer eens iets anders dan scrambled tofu? Maak dan deze scrambled chickpeas. Net zo makkelijk, minstens zo lekker!
voorbereiden

5min

koken

15min

totaal

20min

Eieren horen bij pasen. De paashaas verstopt eieren, en bij het paasontbijt of de paasbrunch staan er altijd één of meerdere bereidingen van ei op tafel. Nu is scrambled tofu een goed plantaardig alternatief voor ei, maar je hoeft je niet alleen maar tot tofu te beperken.

Dit recept gebruikt kikkererwten als eiwittenbron. Dit recept is geïnspireerd door een recept uit Isa Does It ↗️, een boek waar ik maar uit blijf koken. Helaas is dat boek ontzettend slecht verkrijgbaar, maar gelukkig geldt dat niet voor het minstens zo goede Veganomicon ↗️. Voor veel van haar recepten neemt Isa Chandra Moskowitz bekende en minder bekende Amerikaanse gerechten als uitgangspunt, en tovert die om tot een heerlijk plantaardig gerecht. Dat geldt ook voor dit recept. Door een groot deel van de kikkererwten te stampen heeft het resultaat wel iets weg van scrambled egg: vandaar chickpea scramble. De citroen en dille maken het gerecht helemaal af.

Het is, net als de meeste recepten van Isa Chandra Moskowitz, geen ingewikkeld gerechtje en ook lekker snel klaar. Zelf vind ik het het lekkerst met een beetje sla en kiemgroenten, maar het kan ook goed zonder.

Tips

  • Gebruik een pan zonder anti-aanbaklaag. Je stampt de kikkererwten met een pureestamper of vork, waardoor een anti-aanbaklaag zou kunnen beschadigen
  • Maak de scrambled chickpeas af met een beetje kala manak (zwavelzout). Daardoor smaakt het wat meer naar ei
  • Dit gerecht is een paar dagen houdbaar in de koelkast. Bak het even op voordat je het wilt eten
  • Zin in iets pittigs? Dit is ontzettend lekker met wat srirachasaus
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.
Deze pagina bevat affiliate links. Als je via een van deze links iets bestelt ontvang ik daar mogelijk een vergoeding voor. Dit houdt Plantproef in de lucht. Het kost jou niets extra.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 2 el
    olie
  • 1
    rode ui in dunne plakjes
  • zout
  • 2 blikken
    kikkererwten afgespoeld en uitgelekt
  • 0.5 tl
    kurkuma
  • zwarte peper
  • water
  • 2 teentjes
    knoflook fijngehakt
  • 1 tl
    dille 1 el als je verse dille gebruikt
  • 2 el
    citroensap

Bereiding

stap 1

Verhit 1 eetlepel olie in een pan met dikke bodem. Fruit de rode ui in 5 tot 7 minuten tot hij bruin begint te worden

stap 2

Voeg de kikkererwten toe en bak even mee. Stamp ongeveer 3/4 van de kikkererwten fijn met een pureestamper of vork. Voeg de overgebleven eetlepel olie toe en roerbak de kikkererwten tot ze bruin beginnen te kleuren. Voeg de kurkuma en zwarte peper toe en roer alles nog even door

stap 3

Roer een paar eetlepels water door de kikkererwten om te voorkomen dat ze te droog worden. Schuif ze naar één kant van de pan, en bak in het vrijgekomen deel de knoflook 30 seconden mee. Meng alles door elkaar

stap 4

Voeg de dille en citroensap toe, breng op smaak met peper en zout en roer alles nog één keer door. Serveer op geroosterd brood

handige producten voor dit recept
Productfoto van een Demeyere wokpan

RVS wokpan