Foto van quinoa salade met avocado en tempeh uit de airfryer

Quinoa salade met tempeh en cashewdressing

Salade | Bijgerecht | Hoofdgerecht | Lunch
Lekker lichte salade boordevol eiwitten. De cashewnoten-dressing is lekker romig, maar toch ook fris door de kappertjes
voorbereiden

20min

koken

40min

totaal

1u

Een salade is eigenlijk altijd wel lekker. Als lunch, bijgerecht of - met name 's zomers - als lekker licht hoofdgerecht. Het is dan niet altijd makkelijk om alsnog genoeg eiwitten binnen te krijgen. Met deze salade hoef je je daar geen zorgen over te maken, want niet alleen tempeh zit boordevol eiwitten, quinoa kan er ook wat van. De dressing is gemaakt van cashewnoten en daardoor heerlijk romig.

Dit recept is geïnspireerd op een recept uit Isa Does It! ↗️, een vegan kookboek met met name recepten uit de Amerikaanse keuken. Niet te ingewikkeld, wel lekker. Ook dit is zeker geen ingewikkelde salade, maar het kost wel even tijd om de verschillende onderdelen te maken. Begin ook op tijd, want de tempeh wordt lekkerder naarmate hij langer de kans krijgt om te marineren. Je kunt alles een dag van tevoren maken en vlak voor het opdienen samenvoegen. De quinoa kun heel goed in een grotere hoeveelheid maken en invriezen. Dan hoef je het alleen nog even te laten ontdooien voordat je de salade maakt.

Voor dit gerecht heb je een blender en eventueel ook een airfryer nodig.

Tips

  • Kies voor sla die op het moment in het seizoen is
  • Voeg ingrediënten toe die je zelf lekker vindt. Komkommer en kiemgroenten passen er bijvoorbeeld erg goed bij
  • Je kunt de tempeh ook bakken in een pan in plaats van in de airfryer. Voeg dan de eetlepel olie niet toe aan de dressing, maar gebruik het om de tempeh in te bakken
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.
Deze pagina bevat affiliate links. Als je via een van deze links iets bestelt ontvang ik daar mogelijk een vergoeding voor. Dit houdt Plantproef in de lucht. Het kost jou niets extra.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 175 g
    quinoa
  • romainesla grof gehakt 1 grote of 2 kleine
  • 2
    avocado gehalveerd en in plakjes
  • peper en zout

voor de tempeh

  • 300 g
    tempeh in blokjes van ca. 2 cm
  • 125 ml
    water
  • 2 el
    rode wijnazijn
  • 2 el
    sojasaus
  • 0.5 tl
    gerookt paprikapoeder
  • 0.5 tl
    tijm
  • 1 el
    olie

voor de dressing

  • 30 g
    cashewnoten ongezouten
  • 150 ml
    water
  • 1 teentje
    knoflook
  • 1 el
    kappertjes plus wat vocht
  • snufje
    zout
  • 1 el
    olijfolie
  • 1 el
    edelgist
  • 0.5
    citroen sap van

Bereiding

stap 1

Kook de quinoa gaar volgens de instructies op de verpakking. Roer het door met een vork en laat afkoelen

stap 2

Meng alle ingrediënten voor de tempeh, behalve de tempeh zelf, door elkaar in een ruime kom. Voeg de tempeh toe en laat minimaal 30 minuten marineren

stap 3

Bak de tempeh op 200°C in de airfryer in ongeveer 15 minuten knapperig. Bak niet teveel tempeh tegelijk, je wilt dat het in één laag in het mandje van de airfryer past

stap 4

Doe alle ingrediënten voor de dressing in een blender. Blend het op hoge snelheid tot de dressing mooi glad is

stap 5

Meng de sla, quinoa en tempeh door elkaar. Dien op met de avocado en dressing

handige producten voor dit recept