Een bord met rode rijst salade met pompoen en boterbonen

Italiaanse salade met rode rijst en boter­bonen

Lunch | Hoofdgerecht | Bijgerecht | Salade
Met rijst, bonen en lekker veel groente is deze maaltijdsalade perfect voor verschillende momenten op de dag. Maak het van tevoren, neem het mee als lunch of in de picknickmand.
voorbereiden

20min

koken

20min

totaal

40min

Een salade, en zeker een meer gevulde salade komt eigenlijk altijd wel goed van pas. Het kan als lichte avondmaaltijd, eventueel aangevuld met een lekkere kom soep, maar is ook een lekkere en gezonde lunch of een voedzaam bijgerecht. Het leukste van maaltijdsalades vind ik dat ze ook perfect zijn voor een picknick. De mogelijkheden voor maaltijdsalades zijn eindeloos, al werkt de ene combinatie soms wat beter dan de andere.

Deze salade is lekker vullend en voedzaam, en bevat naast groenten ook rijst en bonen. Zoals je misschien al wel een paar keer hebt gelezen, ben ik best fan van het kookboek VEGAN cooking for everyone van The Happy Pear. Van alle verschillende type recepten die daar in staan, denk ik dat de salades mijn favorieten zijn. Zeker dit recept komt in het voorjaar en de herfst regelmatig op tafel. 's Zomers ook, maar dan wordt de pompoen vervangen met andere groenten, zoals paprika, courgette en/of aubergine.

Tips

  • Wil je deze salade van tevoren maken? Houd dan de dressing apart
  • Vervang de pompoen in de zomer voor gegrilde courgette en/of aubergine
  • Maak de ingelegde rode ui tot een paar maanden van tevoren. Maak lekker veel, want het is ook lekker bij - onder andere - de airfryer breakfast burrito's
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 3 personen

  • 100 g
    rode rijst of bruine rijst
  • 200 g
    flespompoen in blokjes van ca. 2 cm
  • 1 blik
    boterbonen afgespoeld en uitgelekt
  • 3
    tomaten in blokjes van ca. 2 cm
  • 100 g
    rucola

voor de dressing

  • 2 el
    olijfolie
  • 2 el
    balsamicoazijn
  • 2 el
    sojasaus
  • 1 el
    ahorn- of agavesiroop
  • 1 el
    oregano
  • 1 tl
    tijm
  • snufje
    zout

toppings

  • ingelegde rode ui recept
  • pompoenpitten

Bereiding

stap 1

Kook de rijst gaar volgens de verpakking. Voeg een snuf zout toe zodat het zout in de rijst kan trekken. Rooster de blokjes pompoen in de airfryer op 180°C in 15 tot 20 minuten gaar en bruin

stap 2

Meng de bonen, tomaten en sla in een grote kom. Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar

stap 3

Voeg de rijst en pompoen toe aan de salade. Meng voorzichtig door elkaar, je wilt niet dat alle rijst en pompoen onderin de schaal komen te liggen

stap 4

Verdeel de toppings erover en besprenkel met de dressing

handige producten voor dit recept
Productfoto van het veganistische kookboek "Vegan cooking for everyone" van the Happy Pear

Vegan cooking for everyone - The Happy Pear