In mei gaan we steeds meer richting de zomer. Mooier weer, langere dagen en ook steeds meer zin in zomerse gerechten. Terwijl ik vorige maand nog vaak zin had in wat stevigere winterse gerechten - dat had natuurlijk ook wel te maken met het weer - kies ik inmiddels steeds vaker voor een salade of een ander zomers gerecht. Ook die maak je het lekkerst met seizoensgroenten. Dat wordt steeds makkelijker, want het aanbod aan voorjaarsgroenten wordt in mei nog wat ruimer. Zo kun je vanaf mei aan de slag met Chinese kool en broccoli.

Wat er precies in mei in de winkel ligt is afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo kan het zijn dat de groenten wat later, of juist eerder in de schappen liggen.

Groenten die in mei van Nederlandse bodem verkrijgbaar zijn

Koken met seizoensgroenten heeft alleen maar voordelen. De groenten zijn op hun best, goed verkrijgbaar en ook nog eens extra betaalbaar. In mei hebben we steeds meer warme dagen, en daardoor ook steeds meer groenten die daar bij passen.

Terwijl in april vooral witte asperges te koop zijn, zijn vanaf mei ook de groene van Nederlandse bodem verkrijgbaar. Doordat ze iets steviger zijn zijn ze heerlijk in bijvoorbeeld een wokschotel.

Nederlandse seizoensgroenten mei

  • Raapstelen
  • Rabarber
  • Radijs
  • Rettich
  • Rode biet
  • Rucola
  • Spinazie
  • Spitskool
  • Tomaat
  • Witlof
  • Witte kool
  • Wortelen

Wat te maken?

Goed vullende soepen zijn het hele jaar lekker, en zeker ook in mei. Nu Chinese kool weer van Nederlandse bodem verkrijgbaar is, wordt het hoog tijd om weer eens de Spicy zomerse misosoep op tafel te zetten. Dit gerecht bevat Toban Djan, een pittige Chinese pasta van gefermenteerde pepers, wat erg lekker smaakt in combinatie met de kool en aardappel. Een soep die compleet anders is, maar voor mij wel hetzelfde gevoel geeft is de currysoep met gnocchi.

Als het warmer weer wordt mogen salades natuurlijk niet ontbreken. Vanaf mei zijn Nederlandse komkommers steeds beter verkrijgbaar. Een salade die ik erg lekker vind is Komkommer­salade met tahin à la Ottolenghi. Ottolenghi is natuurlijk ontzettend goed in veel smaak aan gerechten geven, ook met maar weinig ingrediënten. Dit is een komkommersalade met een Aziatisch tintje. Wil je liever een salade die wat beter bij westerse gerechten past? Kijk dan eens naar deze simpele komkommersalade. Natuurlijk is komkommersalade niet het enige om in mei te maken, en zijn er veel meer salades mogelijk. Maak je salade extra lekker met gegrilde paprika uit de airfryer.

Op zoek naar een makkelijke maaltijd voor een doordeweekse dag? Een pan nasi doet het altijd goed. Nasi is sowieso een perfect gerecht om restjes groenten in te verwerken. Als je er iets meer tijd aan wilt besteden is Okonomiyaki ook erg lekker om in het voorjaar te maken. Deze Japanse pannenkoeken zitten barstensvol groenten.