
Makkelijkse doordeweekse nasi met tofu
10min
30min
40min
Nasi is heerlijk om doordeweeks op tafel te zetten. Je kunt natuurlijk een kant-en-klare kruidenmix kopen, maar je kunt het heel makkelijk zelf zonder pakjes en zakjes maken.
Een voordeel van nasi is dat het van zichzelf al heel veel smaak heeft, en prima als plantaardig gerecht op tafel te zetten is. Vergeleken bij een gerecht dat is gebaseerd op aardappelen en groenten, mis je bij nasi veel minder snel een stukje vlees. Om toch wat variatie en eiwitten te bieden, zijn er aan dit gerecht tofublokjes toegevoegd.
Dit is een versimpeld recept en komt waarschijnlijk niet in de buurt van authentiekere recepten, maar dat is niet erg. Lekker is het wel. Heb je toevallig trassi en/of laos in huis? Schroom dan zeker niet om dat toe te voegen.
Tips
- Nasi is een perfect gerecht om restjes groenten in te verwerken. Lekker met onder andere champignons, doperwten, boontjes of broccoli
- Nasi is de volgende dag misschien nog wel lekkerder. Je kunt de nasi ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren, maar het is ook geschikt om in te vriezen. Daar blijft het ongeveer 2 maanden goed
Ingrediënten
voor 4 personen
voor de tofu
- 250 gtofu in blokjes
- 1 elketjap
- zout
voor de nasi
- 300 g
- 2 elolie
- 1ui gesnipperd
- 2wortels in blokjes
- 2 teentjesknoflook geperst of fijngehakt
- 2 cmgember geraspt
- 1rode peper in plakjes of 2 voor een wat pittiger resultaat
- 2 tlgemalen komijn
- 2 tlgemalen koriander
- 1 tlkurkuma
- 2
- 1prei in ringetjes
- 1 eltomatenpuree
- 2 elsojasaus
- 2 elketjap
toppings (optioneel)
- atjar tjampoer
- gebakken uitjes
- seroendeng
- sambal
Bereiding
Kook de rijst volgens de verpakking gaar en laat afkoelen
Meng de tofublokjes met de ketjap en een goede snuf zout en zet apart
Verhit de olie in een wok of hapjespan en fruit de ui samen met de wortel en een snuf zout ongeveer 5 minuten tot ze zacht beginnen te worden. Voeg de knoflook, gember en rode peper toe en bak nog een minuutje mee
Voeg de komijn, koriander en kurkuma toe en bak het mee tot het begint te geuren. Voeg de paprika en prei toe en laat het nog een paar minuten meebakken. Bak ook de tomatenpuree nog even mee
Blus zo nodig af met een klein scheutje water en voeg de tofublokjes toe. Roer beetje bij beetje de rijst erdoorheen, tot alles goed gemengd is. Breng op smaak met de ketjap en sojasaus en een goede snuf peper en zout