Foto van vegan zoete aardappel en gekaramelliseerde ui in bladerdeeg op een plankje

Plantaardige rode ui-zoete aardappel­broodjes

Hapje | Snack | Tussendoortje
Deze broodjes met zoete aardappel en gekaramelliseerde rode ui zijn heerlijk als snack of tussendoortje. Ook perfect voor in de picknickmand!
voorbereiden

10min

koken

1u

totaal

1u10min

Plantaardige maaltijden vind ik nooit zo ingewikkeld. Er is zo ontzettend veel mogelijk, dat er te weinig dagen in een jaar zitten om alles te maken wat ik zou willen. Voor snacks en tussendoortjes ligt dat bij mij anders. Ik vind het lastig om daar dingen voor te bedenken, zeker als je iets wilt maken wat je zonder bestek kunt eten.

Deze broodjes zijn perfect als snack of tussendoortje. Thuis of onderweg. Gevuld met zoete aardappel en gekaramelliseerde rode ui zijn ze redelijk gezond - al wordt bladerdeeg dat natuurlijk nooit. Je moet er wel even de tijd voor nemen, maar alles bij elkaar is het niet heel veel werk. De vulling is vrij zoet, wat niet zo gek is met zoete aardappel en zoete rode ui. Toch passen de broodjes ook erg goed bij hartige gerechten. Ze zijn in een afgesloten bak een paar dagen houdbaar.

Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 10 broodjes

  • 650 g
  • 2 el
    olie
  • 2
    rode ui in dunne plakjes
  • 1 teentje
    knoflook geperst
  • 2 el
    harissa
  • 1 el
    tomatenpuree
  • bosje
    verse koriander fijngehakt
  • peper en zout
  • 10 plakjes
    bladerdeeg diepvries
  • amandelmelk of andere plantaardige melk
  • 1 tl
    nigellazaadjes

Bereiding

stap 1

Prik de zoete aardappels rondom in met een vork. Bak ze in de airfryer op 200°C in ongeveer 30 minuten gaar. Je kunt ze ook in een voorverwarmde oven bakken. Reken dan op een baktijd van ongeveer een uur. Draai halverwege om

stap 2

Maak ondertussen de ui. Verhit de olie op middelhoog vuur en bak de rode ui samen met een snuf zout 10 tot 12 minuten tot ze goed zacht zijn. Voeg de knoflook toe, samen met de harissa en tomatenpuree en bak nog ongeveer 2 minuten mee. Doe het in een ruime kom en zet opzij tot de aardappels klaar zijn

stap 3

Verwarm de oven voor op 200°C. Laat de aardappels iets afkoelen zodat ze goed handelbaar zijn. Snijd ze in de lengte doormidden, en schep het vruchtvlees er met een lepel uit en voeg het toe aan de kom met de rode ui

stap 4

Voeg de koriander toe en stamp alles door elkaar. Dit kan met een vork of met een aardappelstamper. Het hoeft niet helemaal glad te worden, er mogen best wat kleine stukjes in zitten. Breng op smaak met peper en zout en laat het verder afkoelen.

stap 5

Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Verdeel het mengsel in 10 delen. Schep op de helft van elk plakje bladerdeeg een deel van het mengsel. Bestrijk de randen van het bladerdeeg met plantaardige melk, en vouw ze dicht tot een broodje. Druk de randen dicht met een vork en herhaal dit voor de overige broodjes

stap 6

Bestrijk elk broodje met plantaardige melk en bestrooi ze met nigellazaad. Maak een paar inkepingen in de bovenkant. Bak ze 25 tot 30 minuten in het midden van de oven, tot de bovenkant goudbruin is

handige producten voor dit recept