In de plantaardige keuken spelen groenten vaak de hoofdrol, en dan is het extra belangrijk dat ze van goede kwaliteit zijn. Een manier om zo lekker mogelijke groenten te krijgen is door vooral groenten te gebruiken die in het seizoen zijn en dichtbij geteeld zijn. In juni wordt dat nog iets makkelijker dan in mei. Er komen steeds meer typische zomergroenten van Nederlandse bodem in de winkel te liggen.

Wat er precies in juni in de winkel ligt is afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo kan het zijn dat de groenten wat later, of juist eerder in de schappen liggen.

Groenten die in juni van Nederlandse bodem verkrijgbaar zijn

Koken met groenten die in het seizoen zijn heeft vooral voordelen. Ook al is het soms een uitdaging om weken achter elkaar te variëren, zijn gerechten met seizoensgroenten extra lekker. Niet alleen omdat de groenten lekkerder zijn, maar ook omdat de gerechten beter passen bij het weer en de temperatuur. Bijkomend voordeel is dat seizoensgroenten veel beter te betalen zijn dan groenten die uit het buitenland moeten komen.

In juni gaan we écht richting de zomer. Dat is heel fijn, want dat betekent dat er steeds meer zomergroenten van Nederlandse bodem verkrijgbaar zijn. Zo vind je vanaf juni steeds vaker aubergines van Nederlandse bodem. Ook bloemkool wordt vanaf juni weer steeds betaalbaarder. In juni komen er niet alleen seizoensgroenten bij, er zijn ook groenten die juist voor het laatst in het seizoen zijn. Houd je erg van asperges? Zorg er dan voor dat je die nog een paar keer eet, want juni is de laatste maand dat ze uit Nederland verkrijgbaar zijn.

Nederlandse seizoensgroenten juni

Wat te maken

In juni wordt het steeds makkelijker om gerechten met zomergroenten te maken. De keuze wordt dan ook steeds groter. Hoe warmer het buiten wordt, hoe vaker ik weer trek krijg in salade. Niet zo gek dus dat er steeds meer salades op Plantproef verschijnen.

Hieronder een kleine selectie van wat je met Nederlandse seizoensgroenten in juni kunt maken. Naast salades valt bijvoorbeeld ook te denken aan een heerlijke curry met kikkererwten en bloemkool.