Koken met seizoensgroenten heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Zo zijn de groenten uit het seizoen vaak lekkerder, zijn ze een stuk betaalbaarder (en vaak in de aanbieding) en kost de teelt een stuk minder energie. Een ander belangrijk voordeel van koken met groenten uit het seizoen is dat het ervoor zorgt dat je gevarieerder eet, met maaltijden die goed passen bij de tijd van het jaar. Zo eet je in de zomer vaker wat lichtere salades, terwijl in de winter stevige kost met knolgroenten erg lekker is.

Maart zit precies op het snijvlak tussen winter en voorjaar. Hierdoor kan het op sommige dagen nog best fris zijn, terwijl er ook steeds meer dagen met lenteweer voorkomen. Qua groenten kenmerkt maart zich vooral met dat er steeds minder soorten in het seizoen zijn. Maart is de laatste maand dat groenten als pastinaak en groene kool van Nederlandse bodem te krijgen is, dus daar moeten we het nog maar even extra van nemen. Wel fijn: de eerste Nederlandse spinazie ligt meestal wel vanaf maart weer in de winkel. Dat maakt het in ieder geval wel mogelijk om weer iets meer naar het voorjaar toe te werken.

Groenten die in maart van Nederlandse bodem verkrijgbaar zijn

Ik kook graag met groenten die in Nederland zijn geteeld, en het liefst zo lokaal mogelijk. Dan kook je bijna automatisch met seizoensgroenten.

In maart moeten we het, net als in februari, nog steeds grotendeels hebben van bewaargroenten. Kool- en knolgroenten blijven goed verkrijgbaar. Deze groenten zijn al aan het einde van het najaar geoogst en worden in daarvoor optimale omstandigheden bewaard. Knollen en kolen zijn daardoor erg lang houdbaar en nog steeds verkrijgbaar. Wel zijn sommige groenten over hun hoogtepunt heen, zoals de aardpeer en pompoen. Wil je graag wat lichter groens aan je gerecht toevoegen. Dan zijn veldsla en winterpostelein goede keuzes.

Maart is voor een aantal groenten ook de laatste maand dat ze in het seizoen zijn. Dit geldt voor aardpeer, pastinaak en koolraap, spruitjes en verschillende koolsoorten. Wil je graag nog een keer schorseneren eten? Dan is ook voor die groenten maart je laatste kans.

Nederlandse seizoensgroenten maart

Wat te maken?

Foto van currysoep met gnocchi en rode linzen

In maart begin ik altijd toch wel erg veel zin in het voorjaar te krijgen, en dat is ook terug te zien in de gerechten die ik kook. Een heerlijk gerecht voor in maart is de Currysoep met gnocchi en linzen. Hij is nog wel lekker kruidig en verwarmend, maar is door de spinazie ook perfect voor in het voorjaar. Wil je een wat winterser soepje? Kies dan voor de Portugese Koolsoep, nu de groene kool nog net aan in het seizoen is.

Ook erg lekker is de Hummusschotel met geroosterde knolgroenten, waarbij je de winterse knolgroenten combineert in een schotel die eigenlijk het hele jaar wel kan. Lekker als lunch, hoofdgerecht of gewoon als snack.