Groenten die in het seizoen zijn zijn meestal lekkerder, én een stuk goedkoper. Doordat ze geen lange reis af hebben hoeven leggen vanuit een exotisch oord zijn ze over het algemeen een stuk verser, wat de smaak ten goede komt.

Terwijl maart voor mij altijd écht een lastige maand is om nog met seizoensgroenten te blijven koken - het lentegevoel komt steeds meer naar boven en ik begin steeds meer trek te krijgen in voorjaarsgroenten - komt in april het lenteseizoen eindelijk goed op gang. Dat zie je ook terug in de schappen: producten als rucola, spinazie en ook Nederlandse tomaten zijn steeds beter verkrijgbaar. Én, natuurlijk, asperges. Ook die zie zijn vanaf april weer te vinden van Nederlandse bodem.

Aangezien het weer zich elk jaar anders gedraagt, kan het zijn dat sommige groenten eerder of juist later geoogst worden. Het kan dus prima dat groenten op onderstaande lijst nog niet, of niet meer verkrijgbaar zijn, of dat groenten juist al eerder in de winkel liggen.

Groenten die in april van Nederlandse bodem verkrijgbaar zijn

Ik kook graag met groenten die in Nederland zijn geteeld, en het liefst zo lokaal mogelijk. Dan kook je bijna automatisch met seizoensgroenten.

Hoewel je in maart al zo af en toe het voorjaar kunt ruiken, gaat het in april helemaal los. De bomen krijgen steeds meer blad en steeds meer bloemen komen in bloei. Dat zie je ook terug in de seizoensgroenten voor april: er komen steeds meer typische voorjaarsgroenten van Nederlandse bodem in de schappen te liggen. Dat is maar goed ook, want ik krijg in deze tijd van het jaar altijd steeds meer trek in lichtere gerechten en lekkere salades.

April is over het algemeen ook de laatste maand dat rauwe rode bieten van Nederlandse bodem verkrijgbaar zijn. Wil je toch nog één keer een iets winterser gerecht met rode biet eten, probeer dan eens deze hummusschotel met geroosterde knolgroenten.

Nederlandse seizoensgroenten april

Wat te maken?

In april komen bij mij steeds meer (maaltijd-)salades op tafel. Een favoriet is een Italiaanse salade met boterbonen en rode rijst. Heerlijk als bij- of hoofdgerecht. Ook heel geschikt om een grote bak van in de koelkast te hebben staan en af en toe wat van te eten. Als je zin hebt om het idee te hebben dat je lekker aan het snacken bent, terwijl je eigenlijk toch gewoon een gezonde maaltijd eet, is de kikkererwten shoarma salade een heel goed idee. De kikkererwten zijn gekruid met shoarmakruiden. Een dressing op basis van tahin maakt het helemaal af.

Naast salades horen ook burgers bij het voorjaar en de zomer. Een erg lekkere en heel makkelijke burger is de burger van zwarte bonen en zoete aardappel. Een heel andere, maar ook heel lekkere burger, is die met witte bonen en salie. Allebei zijn ze ook heel geschikt voor de bbq, mocht april zich daarvoor lenen. Een ander gerecht dat heerlijk is in april, en zowel in de oven als op de bbq gemaakt kan worden, is dit gerecht met portobello en prei.

Op zoek naar een lekkere pan pasta? Probeer dan eens pasta puttanesca met kikkererwten. Dit gerecht kan het hele jaar door. Roer er eens wat spinazie doorheen voor wat extra groenten.