Koken met seizoensgroenten heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Zo zijn de groenten uit het seizoen vaak lekkerder, zijn ze een stuk betaalbaarder (en vaak in de aanbieding) en kost de teelt een stuk minder energie. Een ander belangrijk voordeel van koken met groenten uit het seizoen is dat het ervoor zorgt dat je gevarieerder eet, met maaltijden die goed passen bij de tijd van het jaar.

In februari zitten we nog midden in de winter. Wat groenten betreft zijn februari en maart niet de leukste maanden. De groenten blijven vergelijkbaar met wat in november al in het seizoen was, al raken bepaalde dingen zo langzamerhand op. De kolen en knollen kunnen inmiddels een beetje gaan vervelen. Gelukkig kun je met ook met kool en knolgroenten al voorzichtig richting de lente gaan werken, met wat lichtere gerechten in plaats van stoofschotels. Voor koudere dagen zijn die natuurlijk ook nog steeds erg lekker.

Groenten die in februari van Nederlandse bodem verkrijgbaar zijn

Ik kook graag met groenten die in Nederland zijn geteeld, en het liefst zo lokaal mogelijk. Dan kook je bijna automatisch met seizoensgroenten.

In februari moeten we het nog steeds grotendeels hebben van bewaargroenten. Kool- en knolgroenten blijven goed verkrijgbaar. Deze groenten zijn al aan het einde van het najaar geoogst en worden in daarvoor optimale omstandigheden bewaard. Knollen en kolen zijn daardoor erg lang houdbaar en nog steeds verkrijgbaar. Wel zijn sommige groenten over hun hoogtepunt heen, zoals de aardpeer en pompoen. Wil je graag wat lichter groens aan je gerecht toevoegen. Dan zijn veldsla en winterpostelein goede keuzes.

Nederlandse seizoensgroenten februari

Wat te maken?

Foto van okonomiyaki - Japanse pannenkoek

In februari zitten we nog midden in de winter, al lonkt de lente en kan er best af en toe een dag mooi weer langs komen. Op die dagen heb je minder zin in winterkost, zoals stoofpot. Een lichtere stoofpot, zoals deze groentestoofpot met kokos en gember kan juist wel weer heel lekker zijn. Heb je zin om wat langer in de keuken te staan? Met dit recept voor gochujang knolselderij met zwarte bonen tover je eens heel iets anders op tafel. De knolselderij en bonen passen goed bij de winter, terwijl de salsa van groene appel je al een beetje meeneemt richting het voorjaar.

Kool is nog steeds heel goed verkrijgbaar, maar misschien ben je het inmiddels al een beetje zat. Tegelijkertijd is kool ontzettend veelzijdig, dus er is waarschijnlijk nog wel het een en ander aan te ontdekken. Zo kun je kool ook heel goed in een pannenkoek verwerken. Ga eens op de Japanse tour met dit recept voor vegan okonomiyaki.

Een ander gerechtje dat dat doet is deze simpele tomatensoep met wortel en doperwtjes. Verse tomaten zijn natuurlijk totaal niet in het seizoen in februari, maar met tomaten uit blik eet je toch een kom heerlijk gevulde tomatensoep. Mocht je nog wel de winter even willen omarmen, is februari natuurlijk nog wel dé maand om erwtensoep te maken.